15 Aralık 2011 Perşembe

Barışa Uçan Kağıttan Turnalar

SADAKO SASAKİ’NİN ANISI’NA…
   
Bu çalışmada, Sadako Sasaki’nin yaşamöyküsü bize esin kaynağı olmuştur. 06 Ağustos 1945’te Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atom bombası atılmıştır. On yıl sonra yayılan radyasyonun etkisiyle  Sadako lösemiye yakalanmıştır.
              Bir Japon efsanesine göre de kağıttan 1000 adet turna kuşu yapan kişinin kısmeti, şansı düzelirmiş. Sadako Sasaki, ölmeden önce, kurtulma ümidi ile kağıttan 1000 adet turna kuşu katlamaya karar vermiş; 644 adet kağıttan turna kuşu katladıktan sonraölmüştür. Her yıl, 6 Ağustos günü, atom bombasından ölenler anısına Japon halkı küçük kızın heykeline (Barış Anıtı’na) binlerce, kağıttan yapılmış, turna kuşu bırakır.

                   Nazım Hikmet RAN, aşağıdaki dizeleri Sadako Sasaki için yazmış.Fazıl SAY'da Nazım Oratoryosu'nda bu sözleri besteleyerek küçük bir kız çocuğunun sesiyle seslendirilmesini sağlamış.

     KIZ  ÇOCUĞU
 Kapıları çalan benim
 
Kapıları birer birer.
 Gözünüze görünemem
 
Göze 
görünmez ölüler.
 Hiroşima'da öleli
 
Oluyor 
bir on yıl kadar.
 Yedi yaşında bir kızım,
 
Büyümez 
ölü çocuklar.
 Saçlarım tutuştu önce,
 G
özlerim 
yandı kavruldu.
 Bir avuç kül oluverdim,
 
Külüm 
havaya savruldu.
  
 Nâzım Hikmet RAN

        Sadako’nun yaşam öyküsünü okumamın ardından sınıfımda “Barışa Uçan Kağıttan Turnalar” isimli bir proje gerçekleştirdik. Bu projeyi 2011 yılında Sabancı Üniversitesi’nde gerçekleşen 8. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nda ve aynı yıl Sanko Okulları’nda gerçekleşen  3. Yükselen  Okullar Konferansı’nda sunmuştuk. Çalışmamızı üç aşamada gerçekleştirdik.

        İlk aşamada, her hafta öğrencilerime Eleanor Coerr’in “Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu” kitabından bir bölüm okudum. Öğrenciler barış günlükleri tutarak günlüklerine bu kitaptan etkilendikleri yerlerle ilgili duygu ve düşüncelerini yazarak resmettiler. İkinci aşamada barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi olan kağıttan turna kuşları katladık ve katladığımız turna kuşlarının kanatlarına ise barış mesajlarımızı yazdık. Çalışmamızın son aşamasında ise katladığımız turnaları sınıfımızın tavanında ve duvarlarında sergiledik.



          Katıldığımız diğer bir etkinlikte ise 11 Mart 2011 tarihinde Japonya’da yaşanan tsunami felaketi nedeniyle Japon okullarında okuyan çocukların üzüntülerini paylaşmak için turnalar katladık ve turnalarımızı Genç Hayat Vakfı aracığıyla onlara ulaştırdık.




           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder